AI and Quantum Information Applications in Fundamental Physics

Asia/Seoul
Konjiam Resort

Konjiam Resort

278, Docheogwit-Ro, Docheok-Myeon, Gwangju-Si, Gyeonggi-Do, Korea
Description

Data from particle physics is unique and challenging due to its tremendous size and complicated structure stemming  from its quantum nature.

The goal of this focus-workshop is to develop novel techniques for the future exploration of new physics, exploring exciting developments in the field of machine learning and quantum computing with quantum information.

The structure of the workshop is designed to survey the core questions in new physics searches and to stimulate intense discussion/collaboration among participants. 

Invited Speakers

  • Machine Learning:

     - Suyong Choi (Korea Univ.)

     - Barry M. Dillon (Univ. Heidelberg)*

     - Aishik Ghosh (UC Irvine) 

     - Gregor Kasieczka (Hamburg Univ.)

     - Claudius Krause (Univ. Heidelberg)

     - Yung-Kyun Noh (Hanyang U. / KIAS)

     - David Shih (Rutgers Univ.)

 

  • Quantum Computing / Quantum Machine Learning:

     - Jack Araz (Durham Univ. IPPP)

     - Andrea Delgado (Oak Ridge National L.)*  

     - Marat Freytsis (Rutgers Univ.) 

     - Daniel K. Park (Yonsei U.)

 

*: online

Important notices:

- A number of rooms at the workshop hotel have been booked in preparation for the workshop.

Invited speakers will have their accommodation (including meals) covered by the workshop.

Participants
  • Aishik Ghosh
  • Claudius Krause
  • Daniel Kyungdeock Park
  • Daohan Wang
  • David Shih
  • Eunok Bae
  • Gregor Kasieczka
  • Jack Araz
  • Jae-hyeon Park
  • Jeong Han Kim
  • Jeonghyeon Song
  • Junghwan Goh
  • Kayoung Ban
  • KC Kong
  • Myeonghun Park
  • Prasenjit Sanyal
  • Raymundo Ramos
  • Seong Chan Park
  • Seung J. Lee
  • So Young Shim
  • SooJin Lee
  • Suyong Choi
  • Thomas Flacke
  • Yung-Kyun Noh
  • +7
    • 9:30 AM 11:30 PM
      Arrival & Check in Arirang Hill Hotel Dongdaemun, Seoul (international participants) Arirang Hill Hotel Dongdaemun, Seoul

      Arirang Hill Hotel Dongdaemun, Seoul

    • 9:30 AM 12:15 PM
      Bus shuttle transfer from KIAS to workshop site (Konjiam Ski Resort) KIAS → Arirang Hill Hotel → Konjiam Resort

      KIAS → Arirang Hill Hotel → Konjiam Resort

    • 12:15 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 45m
    • 2:00 PM 3:15 PM
      Talk & discussion: Session 1 (chair: Claudius Krause)
      • 2:00 PM
        No classification without representation -- Efficient data representations & other challenges for anomaly detection, generative models, and supervised classification 1h 15m
        Speaker: Gregor Kasieczka
    • 3:15 PM 3:45 PM
      Coffee 30m
    • 3:45 PM 6:00 PM
      Talk & discussion: Session 2 (chair: Claudius Krause)
      • 3:45 PM
        Kinematic Variables and Feature Engineering for Particle Phenomenology 1h 15m
        Speaker: KC Kong (University of Kansas)
      • 5:00 PM
        DeeLeMa: Missing information search with Deep Learning for Mass estimation 30m
        Speaker: Kayoung Ban
      • 5:30 PM
        A review of machine learning applications of jet tagging 30m
        Speaker: Daohan Wang
    • 6:00 PM 8:00 PM
      Dinner 2h
    • 9:30 AM 10:45 AM
      Talk & discussion: Session 3 (chair: Gregor Kasieczka)
    • 10:45 AM 11:00 AM
      Coffee 15m
    • 11:00 AM 12:15 PM
      Talk & discussion: Session 4 (chair: Gregor Kasieczka)
      • 11:00 AM
        Fast and Faithful Calorimeter Simulations with Normalizing Flows 1h 15m
        Speaker: Claudius Krause
    • 12:15 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 45m
    • 2:00 PM 6:30 PM
      Free discussion
      Conveners: KC Kong (University of Kansas), Myeonghun Park (Seoultech)
    • 6:30 PM 8:00 PM
      Dinner 1h 30m
    • 8:00 PM 9:30 PM
      Open discussion: Open discussion ML
      Conveners: David Shih, Gregor Kasieczka
    • 9:30 AM 10:45 AM
      Talk & discussion: Session 5 (chair: Suyong Choi)
    • 10:45 AM 11:00 AM
      Coffee 15m
    • 11:00 AM 12:15 PM
      Talk & discussion: Session 6 (chair: Suyong Choi)
    • 12:15 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 45m
    • 2:00 PM 3:15 PM
      Talk & discussion: Session 7 (chair: Aishik Ghosh)
    • 3:15 PM 3:45 PM
      Coffee 30m
    • 3:45 PM 5:30 PM
      Talk & discussion: Session 8 (chair: Aishik Ghosh)
      • 3:45 PM
        Self-supervision in particle physics [remote talk] 1h 15m
        Speaker: Barry Dillon
      • 5:00 PM
        Complicated parameter spaces and machine learnnig 30m
        Speaker: Raymundo Ramos
    • 5:30 PM 6:30 PM
      Free discussion
      Conveners: KC Kong (University of Kansas), Myeonghun Park (Seoultech)
    • 6:30 PM 8:00 PM
      Dinner 1h 30m
    • 9:30 AM 10:45 AM
      Talk & discussion: Session 9 (chair: Marat Freytsis)
      • 9:30 AM
        Quantum Machine Learning Applications for Data Analysis in High Energy Physics [remote talk] 1h 15m
        Speaker: Andrea Delgado
    • 10:45 AM 11:00 AM
      Coffee 15m
    • 11:00 AM 12:15 PM
      Talk & discussion: Session 10 (chair: Marat Freytsis)
      • 11:00 AM
        Theory-driven quantum machine learning for HEP 1h 15m
        Speaker: Jack Araz
    • 12:15 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 45m
    • 2:00 PM 6:30 PM
      Free discussion
      Conveners: KC Kong (University of Kansas), Myeonghun Park (Seoultech)
    • 6:30 PM 8:00 PM
      Dinner 1h 30m
    • 8:00 PM 9:30 PM
      Open discussion: QC Open discussion
      Conveners: Jack Araz, Marat Freytsis
    • 9:30 AM 10:45 AM
      Talk & discussion: Session 11 (chair: Jack Araz)
      • 9:30 AM
        Quantum Machine Learning: Opportunities and Challenges (Part I) 1h 15m
        Speaker: Daniel Park
    • 10:45 AM 11:00 AM
      Coffee 15m
    • 11:00 AM 12:15 PM
      Talk & discussion: Session 12 (chair: Jack Araz)
      • 11:00 AM
        Quantum Machine Learning: Opportunities and Challenges (Part II) 1h 15m
        Speaker: Daniel Park
    • 12:15 PM 2:00 PM
      Lunch 1h 45m
    • 2:00 PM 3:15 PM
      Talk & discussion: Session 13 (chair: Seong Chan Park)
    • 3:15 PM 3:45 PM
      Coffee 30m
    • 3:45 PM 6:00 PM
      Talk & discussion: Session 14 (chair: Seong Chan Park)
      • 3:45 PM
        Quantum metric learning for image analysis 30m
        Speaker: Ahmed Hammad
      • 4:15 PM
        Variational quantum algorithms 30m
        Speaker: Eunok Bae
      • 4:45 PM
        Bubble nucleation as a QUBO problem 30m
        Speaker: Jae-hyeon Park (Korea Institute for Advanced Study)
      • 5:15 PM
        Combinatorial optimization with Quantum machine 30m
        Speaker: Myeonghun Park (Seoultech)
    • 6:00 PM 9:30 PM
      Banquet 3h 30m
    • 9:30 AM 12:30 PM
      Bus shuttle transfer to KIAS Konjiam Resort → KIAS

      Konjiam Resort → KIAS